Stupid trends

De-a lungul timpului conceptul de "frumusete" a luat multe forme. Unele dureroase sau periculoase.

Talia de viespe. Corsetul a fost purtat pentru prima data in sec. XVI-lea si chiar daca a fost reinventat in decursul anilor, ideea a ramas aceasi: iluzia taliei subtiri.
Efecte negative: slabirea muschilor, distrugerea organelor sau fracturarea coastelor.

Geisha. Machiajul adoptat de aceasta era unul special si presupunea cateva ore pe zi, iar in timp plumbul folosit in vopseaua alba ataca pielea provocand diverse boli sau chiar moarte. Si pentru ca asta parca nu era indeajuns, kimono-ul pe care il imbraca, avea pana la 7 kg, iar pantofii erau un chin continuu.

In prezent se poarta anorexia.
Fotograful german Ivonne Thein a prezentat anul acesta la institutul Goethe din Washington, in cadrul expozitiei "32 de kg" o serie de 12 poze incercand sa aduca o critica noului standard de frumusete. Acestea au socat o publicul, insa nu pe tot. Se pare ca exista o comunitate pro-anorexia, care ofera pe internet tehnici de slabire cu orice cost.
(Incercati un search pe Google cu "thinspo" pentru mai multe poze = combinatia intre cuvintele englezesti thiness si inspiration.)

Eu nu sunt pro-anorexia, de asta nici nu mi-am interzis de Paste bunatati, pentru ca nu mi-a pasat de cele 2 kg in plus pe care le-am capatat, ba chiar am fost bucuroasa de ele. Mi se pare absurd sa te infometezi in mod intentionat (prin infometare eu inteleg greva foamei). Mananca echilibrat, fa sport, alternative sunt. Doar pielea si oasele nu sunt sexy... dimpotriva.
Inca un lucru ma deranjeaza si m-a convins sa scriu post-ul asta: de ce femeile, in mod special, fac sacrificii in sensul asta?
Frumusetea se rezuma doar la aspectul fizic? Ma indoiesc... si nu ma intelegeti gresit, e normal sa te ingrijesti, sa te respecti... dar aici deja e vorba de altceva.

8 Comments

  1. Ai dreptate...frumusetea interioara valoreaza mai mult...acum depinde de fiecare cum priveste:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumusetea interioara conteaza intr-adevar mult. Asa ca....ai un burghiu? :)
    Apropo de standardele de frumusete: astea sunt etape trecatoare. Mai stii insa cum aratau femeile in tablourile renascentiste? Ai uitat acest aspect, care, apropo, a tinut cel mai mult dintre toate, cel al femeilor mai plinute.
    De ce femeile fac acest sacrificiu? Pai e o generalizare gresita, Alinutzo. Cred ca foarte putine femei cauta aceasta silueta anorexica - si acestea sunt doar cele cazute fara scapare prada ale modei. Cele mai multe fac grele sacrificii pentru a avea macar o silueta multumitoare (pentru sine) iar asta e destul de greu de obtinut intr-o perioada a mancarurilor si a traiului nesanatos. Scopul pentru toate astea? Poate multumirea de sine, increderea pe care ti-o da aspectul. Dar, de fapt, cred ca tot la barbati se reduc toate. Dar ce cauta barbatii? Ei sunt ca leii ce vaneaza gazele, iar ele vor silueta de gazela. Se uita insa un lucru: leul nu vaneaza pentru piele si oase. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Acuma, daca e sa fiu carcotas, sa ai 2 kile in plus dupa sarbatori e tot un fel de anomalie. Adica, de ce ai manca mai mult decat de obicei? :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu de sarbatori am timp, deci pap de cel putin 3 ori pe zi... iar cand lucrez, o data :D. Se explica?

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai nu e tocmai ok daca mananci o data pe zi, chiar daca nu o faci pentru a te infometa. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. I know :D. Ma chinui... o data pe zi = o masa calda, iar la amiaza rontai alte porcarii :D.

    RăspundețiȘtergere
  7. Well.. in poza arati destul de sanatoasa. :D
    Frumusica, as adauga.
    (sa nu te sperii, nu ma dau la tine)

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc. Poate nu am eu 7 zile din 7 fata aia de vacanta, dar bolnava nu arat :P

    RăspundețiȘtergere

Back to Top