Humans need to feel free

Imi place libertatea, tot ce inseamna ea si vreau sa cred ca nu privez pe nimeni de sentimentul asta atunci cand vorbesc sau actionez. Si poate, uneori dau gres, insa mereu incerc sa indrept lucrurile. Incatusarea altei fiinte umane, fizic sau psihic nu se justifica. Gasesc o exceptie: delincventii, dar din punctul meu de vedere este o alegere voita. Consecinta unei crime o cunosc si totusi si-o asuma. Interesant e ca astia sunt liberi undeva in mintea lor...

Suntem invatati sa facem bine, insa nu gandim fiecare pas. Chiar si cei care vor sa fie corecti, buni crestini, fac lucrurile din obligatie. Pentru ca asa trebuie nu constituie un act liber. Traseul pe care il parcurgem este prestabilit, programat social si ca sa ne complicam, acumulam zilnic informatii how to do this and that. Cat de naturali am ramas? Ce vine din interiorul nostru? Ce se mai incadreaza in creatie proprie? Daca totul este la indemana, pe tava, de ce ne plangem ca nu mai avem inspiratie? 
Reversul medialiei: nici prea multa imaginatie nu e de bun augur, mai ales daca nu te incadrezi in tipare. Daca esti altfel, societatea te condamna sub voalul diplomatiei si celor 7 ani de acasa. Ajungi legat. Eu devin claustrofoba atunci cand ma gandesc la labririntul asta cu o singura varianta. 

P.S. Totul a pornit de la o poza si de la sambata asta frumoasa. M-am trezit de la 8:20 si ma bucur de fiecare moment. E o zi fara lista to do. Iar asta, pentru mine, inseamna libertate. 

6 Comments

  1. Imi place mult interventia ta cu privire la acesta tema..m-ai inspirat, cred ca o sa scriu si eu ceva :)

    Eu de multe ori ma gandesc la "free will", dar neaparat in contrapartida cu soarta. Cred ca e un paradox sa credem si in soarta dar si in free will..eu inca nu ma pot decide :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Sunt curioasa ce o sa scrii, daca te decizi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Existenţialiştii spuneau că viaţa ta nu este viaţa ta, că tu eşti condiţionat (condamnat ?) de momentul istoric, de politica prezentului, de societate, de guvern, de sistem... deci că tu n-ai şanse să-ţi faci viitorul... ţi-l face anturajul, societatea,... eşti un fel de prizonier...
    Alţii văd libertatea ca haos, ca lipsa de reglementare, poate că asta e ce tu (elegant)numeşti 100% natural... natural, natural, da' să nu fie sălbatic... :D
    Zici tu ceva: fără 'to do list'; permite-mi să mai adaug ceva: să poţi să ai opţiuni. Să nu fii constrâns de bani sau de timp... Cred că asta ar semăna a libertate... :-?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru unii libertatea inseamna sa iasa de dupa gratii. Pentru altii sa plece de la locul de munca sau de acasa. Asa cum unii se considera cetateni constransi de un sistem politic, institutional sau economic, altii se raporteaza la un "to do list". Gradele de libertate si motivatia pe care o ai in acest sens, sunt cele care ne fac sa credem ca suntem mai liberi decat altii. Libertatea in adevaratul sens al ei, nu tine de sisteme, de bani, si nici chiar de timp. Tine de mental in primul rand. Si apoi de ruptura pe care trebuie sa o faci cu "lumea". Nimeni care traieste intr-o comunitate nu va putea sa fie cu adevarat liber vreodata. Dar oare libertatea suprema aduce cu sine fericirea suprema pentru fiinta umana?...:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum nu te gandi ca ma simt incatusata doar din cauza listei.
    Daca as fi cu adevarat libera si as avea si bani... n-as fi pe scaunul asta, in spatele monitorului, cu biroul plin... ci pe o plaja, savurandu-mi Mojito-ul :))

    RăspundețiȘtergere
  6. @Victor: Ai dreptate, sa avem optiuni si sa nu fim constransi de nimic. Ce vis frumos :D.

    RăspundețiȘtergere

Back to Top