Cine munceste pentru pensia mea?

Saptamana asta am fost la o intalnire cu un client, care din intamplare imi este si prieten, iar in timpul discutiei am ajuns si la capitolul angajari.
El spunea ca se confrunta cu multe pretentii din partea persoanelor care isi depun CV-urile, dar mai ales din partea celor tineri. Nu au experienta, dar cer salar mare si nu vor sa lucreze ore suplimentare (platite, bineinteles). Evident, din cercul intrebarilor legate de tinerii din ziua de astazi, a rasarit si cea din titlu. Din unele puncte de vedere tin sa ii dau dreptate. Cei de varsta mea, abia acum incep sa lucreze, dar pentru ca majoritatea nu inteleg ca in aceasta perioada este mai important sa cresti dpdv al cunostiintelor decat al salariului, nu-si gasesc joburi. Toti viseaza ca ies de pe bancile facultatii si se angajeaza intr-un birou luxos, pe o suma importanta si bineinteles, in domeniu lor.
Eu am schimbat cateva joburi si am invatat ca singurul lucru important e sa imi placa. Nu poti face in scarba un lucru timp de 8 h, 5 zile din 7. Se vede si in plus, te consuma.

Primul meu job a fost perfect pentru un invatacel. Un sef excelent, un domeniu interesat (brokeraj de actiuni), o echipa extraordinara. Multi dintre colegi mi-au ramas si acum prieteni. Nu am avut niciodata gandul "iar e luni, incepe munca". Totul era roz: atmosfera din birou era placuta, nu aveam responsabilitati mari si castigam un ban de buzunar.
Dupa un an si jumatate, am plecat. Am fost consultant financiar, apoi contabila, dar nu pot spune ca ma simteam multumita din punct de vedere profesional, desi invatam lucruri noi. Cresteam, dar nu vedeam un viitor. Prin septembrie anul trecut am luat o pauza, nu merita sa-mi pierd timpul acolo. Aveam senzatia ca n-am o directie, desi la 21 de ani nu aveam cum sa stiu ce mi se potriveste. Un lucru bun, a iesit totusi. Am cunoscut niste fete foarte misto, care imi sunt tare dragi.

In prezent, fac ceva ce imi place si ma bucur ca fac parte din compania la care lucrez. Zilele mele nu sunt plictisitoare, nu-s mereu usoare, invat in continuare, iar lucrurile incep sa prinda contur. Munca nu e facuta doar pentru bani, doar ca sa acumulez experienta in CV, ci si pentru ca simt ca adaug o caramida viitorului meu.

Ce nu inteleg la unii:
1. Atitudinea de superioritate.
2. Titlu pompos/ impingator de vant. Nu e rusine sa muncesti, indiferent ce faci, dar nu veni cu texte gen "sunt consultant/consilier pe vanzari", iar tu vinzi Orbit la chiosc. Please.
Persoanele care intr-adevar depun un efort fizic sau intelectual si au un rol important, nu o sa se ascunda niciodata dupa titlu functiei. Nu o sa afirme ca sunt mai mult decat par.
3. Nu-i inteleg pe cei care inca spera ca daca iau 10 pe linie, au un post asigurat.
4. Nici pe cei care mint la interviuri si in CV. Pe cine si pentru cat timp credeti ca pacaliti?

5 Comments

  1. 1. Din cate invatasem eu CANDVA (si ulterior viata mi-a confirmat), important - si o dovada de intelepciune - este NU sa faci ceea ce-ti place, ci sa-ti placa ceea ce faci.
    2. Tot adaugand caramizi viitorului, nu uita sa traiesti prezentul. Viata nu este alcatuita exclusiv din munca, castig si devenire.
    3. Folosirea de titluri pompoase nu este decat o dovada de vanitate, nu ceva intr-adevar nociv - dar din pacate de obicei este insotita si de incompetenta, iar ASTA - ESTE nociva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vorbesti parca ai avea 50 de ani, fata! Nu ti se pare?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar cum ar trebui sa vorbesc la 20 de ani? Nu ti se pare normal sa ma intereseze si activitatea mea profesionala? Mie da. E absolut normal sa am si alte preocupari pe langa papuci, muzica si barbati.
    Nu e o chestie de varsta... ci de caracter.

    RăspundețiȘtergere
  4. Caracter?? Sa fim seriosi! Oricum, pana departe mai e muuult si in definitiv ar trebui sa privim intr-o perspectiva cat de cat apropiata, pana la pensie se duce tara de rapa

    RăspundețiȘtergere
  5. Intrebarea din titlu nu era a mea. Mai citeste o data textul. Evident, nu ma preocupa pensia de acum :)). Era vorba de cei care ies de pe bancile facultatii cu multe fite-n cap... crezand ca daca au o diploma li se cuvin multe.

    RăspundețiȘtergere

Back to Top