Teach

Saptamana asta m-am dus din nou la Goga, la liceu. Scopul: practica. Copii au fost cuminti, desi ma asteptam la ceva mai rau - am predat la a-XI-a-F (mate-fizica), iar eu terminand profil asta, cunosteam tiparul: majoritatea baieti, galagiosi, obraznici si infantili. Nu a fost cazul, spre fericirea mea.


Cand eram eleva in liceul asta, fiecare zi era o zi in care ma duceam silita. Nu mi-a placut, au fost 4 ani de zile mai urati decat trebuiau. De ce? Din varii motive, insa in primul rand nu mi-a placut stilul profesorilor. Mai ales a unora. Eram atat de stresata de prof. de matematica, franceza (la un moment dat) si uneori fizica incat imi stricam ziua, iar cum erau materii de profil, iar noi aveam ore aproape zilnic... era inevitabil. Urat. Nu conteaza cat de bine iti domeniul pe care esti specializat, conteaza in primul rand sa il faci pe elev sa inteleaga, sa invete ceva pentru ca ii place, nu pentru ca il obligi.

Eu nu o sa aleg profesia asta, pentru ca pot fi mai buna in alt domeniu (nu cred ca as putea preda ani la rand aceleasi lucruri) si pentru ca nu cred ca imi place sa fac asta. Monotonia din invatamant m-ar omori.

Acum ca m-am dus in postura de "teach" (cum m-a numit un coleg), aveam acelasi sentiment de repulsie fata de liceu... ma uitam la elevii gandindu-ma ce bine ar fi fost daca as fi stiut ce e important si nu ma refer doar la distractie. Un profesor priceput, cu ochi format ar putea sa citeasca si sa indrume un elev.
Il vezi la clasa cum e, daca e bun la materia ta sau are alte inclinatii. Copii sunt diferiti, gusturile sunt diferite, personalitatea noastra difera de la individ la individ. Stiu ca e greu si sa ii suporti zilnic, insa ei doar reactioneaza la ceea ce vad, ce aud, ce simt. Elevii se pot castiga si pot sa te respecte in acelasi timp.


Astazi am fost la un curs de o ora jumatate, o materie optionala: Managmentul educational. Am plecat de acolo incantata. De profesoara, de stilul ei, de materie (si asta gratie primelor doua motive enumerate). Deci, se poate si altfel.


Incidente la ora mea nu am avut. Nu mi s-a rup tocul, nici fusta, nimic. O colega de-a mea nu a fost atat de fericita :D.

9 Comments

  1. :)) norocoasa esti mey.. io am avut si copii "problema" dar nu-i bai.. mi-am adus aminte ca am fost la fel.. eu am predat mate si info, 2 ani la rand, in goga.. ma rog, predat = practica.. iar "look"-ul meu numa' a prof nu aducea :).. imi place sa invat pe altii, dar e cum ai zis.. poate dintr-o clasa de 30, 5 te baga in seama, restu te baga.. :) deci prof nu cred ca ma fac.. am avut ocazia, dar am refuzat :)) mai bbine un amarat de intelectual. :P later..

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar ma mir ca au fost cuminti. Poate i-ai intimidat prin atitudinea ta de bruneta si nu au indraznit sa comenteze. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu daca i-am intimidat neaparat... am glumit putin inainte, m-am facut placuta. Probabil de asta au fost cuminti... ca stiam ce le poate pielea... eu am fost in acelasi gen de clasa :D

    RăspundețiȘtergere
  4. sau pur si simplu mai exista prin goga povestea Alinutei si a cretei fermecate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Deloc...
    Povestea pe scurt e cam asa:
    M-am dus la goga, la mate-fizica si pana sa ajung in liceu am fost incantata... bine, sa nu exagerez perspectiva s-a schimbatat de fapt atunci cand am iesit miss... mda, big mistake... a doua zi toti profii ma "vanau" si ma scoteau la tabla. Nu a fost indeajuns, dupa se pare ca eram fitzoasa... ha?! Si m-am enervat, m-am retras in clasa cu oamenii normali si in urmatorii ani am vorbit doar despre jocuri, it si balarii de genul asta :D
    Deci... n-am avut chef sa creez povesti. Si nici nu as alege Goga, daca as preda vreodata. Au o mentalitate comunista din punctul meu de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  6. hai ca grozav, nu te tortura la tabla, ighisan nu ca i-ar pasa asa mult, todor te scotea cand iti venea randu si tisher era de rahat ea, din fire. iar franceza .... ha ha .... na-ti putut sa va inscrieti si voi la germana .. tz tz

    RăspundețiȘtergere
  7. Grozav mereu avea impresia ca noi fetele suntem mai toante, mereu intreba: "ati inteles?!"... era geografie :D
    Ighisan nici acum nu saluta pe strada sau cel putin nu pe mine.
    Todor e todor si tot nu mi-a placut.
    Tischer era fitza intruchipata.
    Si da... m-as fi dus la germana, but who knew?!

    Eu chiar nu m-am simtit ok in Goga... iar profesorii sunt subiectivi si isi creeaza idei, iar daca au o data impresia ca esti cumva... mereu te vor trata in alt mod. Si n-am debitat-o eu... e din pedagogie treaba asta :D

    RăspundețiȘtergere
  8. deci: been there, done that! :)

    eniuei: adica tu indraznesti sa pui la indoiala filozofia d'lui Grozav? chiar crezi ca omul greseste? I saw wisdom in him! :)))

    RăspundețiȘtergere

Back to Top